Było o ekspresach do kawy - ale ja poszukuję "kolbowego

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • coobin
    Ambiente
    • 2009
    • 181

Zamieszczone przez KulfonP
    Zamieszczone przez maciek30_pl
    Różnią się tylko częstotliwością odświeżania, przynajmniej jak kupowałem teraz tv to tak pan w sklepie powiedział.
    Widać pan w sklepie jest mądrzejszy od samego Samsunga, gdzie na oficjalnej stronie obydwa mają 400Hz...
    Fakt, mój błąd, ja porównywałem samsung ue40f6400 z samsung ue40f6500 :P
  • macherstudio
    RS
    S_OCP Member
    • 2008
    • 2378
    • Mitshibishi
    • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Co polecicie z kolbowych ekspresów do kawy, przeszperałem forum ale odszukałem tylko wątki dot. półki wyższej i automatycznych maszyn, a ja poszukuję kolbowego.

Mój tym: Zelmer 13z012 Maestro
    www.prostetorodo.pl

Komentarz

• Jark7
      Elegance
      S_OCP Member
      • 2008
      • 777

macherstudio, braciak mój miał ten expres. Przez pierwsze pół roku było super - potwierdzam, że kawy wychodziły wspaniałe.
      Niestety potem expres zaczął się pie..lić i więcej czasu spędzał w serwisie niż w domu.
      W chwili obecnej expres znowu stoi nieczynny, bo jest już po gwarancji a naprawa podobno ponad 2 stówy
      Może to pechowy egzemplarz, a może - jak to braciak mówi - z Chin to tylko ryż :diabelski_usmiech

Pozdrawiam
      Człowiek planuje, Bóg decyduje ...
      Jark7
      było 119/296 jest 143/328 by Aligator

Komentarz

• b707
        L&K
        S_OCP Member
        • 2006
        • 1272

U mnie w domu od kilku miesięcy działa DeLonghi EC 330 S, który zastąpił automatyczną Nivone. Jak na razie działa a kawa jest ok.
        Adam

Komentarz

• macherstudio
          RS
          S_OCP Member
          • 2008
          • 2378
          • Mitshibishi
          • CAXA 1.4 TSI 122 KM

b707, faktycznie ładny i przystępna cena 399 pln !!! aż jestem zdziwiony to teraz zelmer czy ten hmmm
          www.prostetorodo.pl

Komentarz

• mirro
            Ambiente
            S_OCP Member
            • 2007
            • 248

witaj jeśli chodzi o kolbę to tylko krups polecam przed automatem miałem i byłem super zadowolony sprzedałem koledze i jak jedziemy do nich na kawe to dalej leje pyszną kawe

Komentarz

• sew1981
              RS
              S_OCP MemberModeratorr
              • 2009
              • 10917
              • Fiat

macherstudio, ja mam ten, odziedziczyłem używkę po znajomym (zmieniał na automat), więc przelot spory pewnie. Sprawuje się bardzo dobrze jak dotychczas (2-3 lata go mam):

ale widać, że to archiwum, pewnie już nie dostępny nigdzie. Saeco chyba już same automaty sprzedaje.

Komentarz

• pgolik
                Drive
                • 2011
                • 96
                • Octavia II (1Z3)
                • CDAA 1.8 TSI 160 KM

Re: Było o ekspresach do kawy - ale ja poszukuję "kolbo

Zamieszczone przez macherstudio
                Co polecicie z kolbowych ekspresów do kawy, przeszperałem forum ale odszukałem tylko wątki dot. półki wyższej i automatycznych maszyn, a ja poszukuję kolbowego.
                A jaki do tego masz młynek? Bo zasada jest taka, że zaczyna się od dobrego młynka żarnowego, a za to co zostanie z budżetu kupuje ekspres. O sypaniu do kolbowego kawy kupowanej jako mielonka nawet nie myśl, gwarantowany przepis na rozczarowanie. Jeżeli poważnie myślisz o parzeniu dobrego espresso, to zamiast marketowym sprzętem typu Krups zainteresuj się produktami bardziej wyspecjalizowanych firm.
                W rozsądnych cenach niezłe młynki i ekspresy do domu robi firma Ascaso - młynek i2-mini i ekspres basic to byłby rozsądny zestaw na początek (dystrybutor w Polsce).
                A najlepiej, zamiast pytać tu, wbijaj na forum caffeprego - tam jest mnóstwo wątków o ekspresach i młynkach z różnych półek cenowych i ludzie, ktorzy się dobrze na tym znają (i jak na OCP, czasami można dostać forumowy upust od sprzedawców).

Komentarz

• blind_walker
                  RS
                  • 2010
                  • 4533
                  • Octavia I combi (1U5)
                  • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Mój tym: Zelmer 13z012 Maestro
                  Zobacz sobie Nerro 13Z015 ma:
                  - 3 bary więcej niż Maestro,
                  - większą moc 1350W (Maestro 1050)
                  - Smart press (ubijanie kawy- jest tam taki tłok, który to robi)
                  - System perfect brewing system (automatyczne dobieranie temperatury i stopnia ubicia kawy)

Nie ma w porównaniu z Maestro Cremy i ma mniejszą pojemność zbiornika.
                  Jak chcesz z wyświetlaczem, to o ok 50zł jest droższy model Nerro + 13Z016.
                  mkII 20VT (600h worked)
                  Roooooomster

Komentarz

• b707
                    L&K
                    S_OCP Member
                    • 2006
                    • 1272

b707, faktycznie ładny i przystępna cena 399 pln !!! aż jestem zdziwiony to teraz zelmer czy ten hmmm
                    Do kompletu polecam młynek żarnowy DeLonghi KG 79;-)
                    Adam

Komentarz

• b707
                      L&K
                      S_OCP Member
                      • 2006
                      • 1272

Po 319z są tzw. REFURBISHED czyli zwroty, które mają ograniczoną gwarancje (90dni)

IMHO zbiornik jak zbiornik, wody ze studni raczej się nie nosi więc dolać zawsze można bez problemu. W Nivonie mieliśmy 1,8 i nie ma jakiejś ogromnej różnicy:-P

A czy brzydki to kwestia. Grunt to prostota, jak najmniej elektroniki oraz by dało się w nim robić dobrą kawę;-)

Jak wspominałem wcześniej mieliśmy automat Nivony (mocno zachwalanej) i kawa byłą przepyszna... ale problemów też sporo... stąd też teraz wybór padł na tani, dobry (wg opinii) i prosty ekspres kolbowy.
                      pzdr
                      Adam

Komentarz

• sebastian7905
                        RS
                        • 2009
                        • 3488
                        • Volkswagen
                        • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

mamy na forum kolegę mirek_p11 który zajmuje się ekspresami (handel, serwis) może jego zapytać myślę że odpowie na większość pytań zadanych tutaj
                        Sebastian
                        Dyskusja z idiotą jest jak zapasy ze świnią w błocie ,po pewnym czasie zauważasz ,ze świni się to podoba
                        Jest Passat B7 Highline by sebastian7905
                        Była Black ELEGANCE by sebastian7905
                        Wczasy nad morzem - klik

Komentarz

• Walt
                          L&K
                          • 2011
                          • 1065
                          • Seat

Zamieszczone przez sew1981
                          Saeco chyba już same automaty sprzedaje.
                          Nie do końca - ja mam Via Veneto de Luxe kupiony całkiem niedawno, i dobrą kawkę robi
                          SPOT Poznań ->

Moje cappuccino: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...b943cff#759950

Komentarz

• mecholl
                            L&K
                            • 2008
                            • 1006

Podłączę się pod pytanie. Ja nastawiłem się na takie cudu. Ktoś coś o nim powie ?

Nasze Auta http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=599169#599169

Komentarz

• tomba7
                              Drive
                              • 2009
                              • 96
                              • Mercedes-Benz

Zamieszczone przez pgolik
                              firma Ascaso - młynek i2-mini i ekspres basic
                              i to jest bardzo dobry wybór - polecam Ascaso. Sama kolba bez dobrego młynka nic nie da. Jeśli masz mniejszy budżet to młynek z Tchibo. Trzeba go trochę poszukać, bo nie ma w ciągłej ofercie, tylko sezonowo.
                              W wolnym czasie dwa koła

Komentarz

Pracuję...